עולם האינטרנט מציג בפנינו מגוון עצום של תוכנות, חלקן בתשלום וחלקן בחינם, אך רובנו לא יודעים מה חשוב (מאד) לבדוק כאשר מתקינים תוכנה חדשה במחשב.
ברב המקרים, כאשר רוכשים תוכנה אין כל כך בעיה ואין הרבה מה לבדוק. הסיבה המרכזית היא שכאשר חברה מוכרת תוכנה בכסף היא אינה יכולה "לשתול" שום דבר מעבר לתוכנה שהיא מוכרת, אלא אם מצויין אחרת בהסכם השימוש.
את הסכם השימוש בתוכנה רובנו לא קוראים ולעתים ישנן פסקאות המאפשרות לחברה המייצרת את התוכנה לבצע פעילות שלא בדיוק היינו רוצים – על המחשב שלנו.
אחד הסוגים של תוכנה שכזו נקרא רוגלה.
מה היא רוגלה?
ובכן רוגלה , מעצם שמה, היא תוכנה שתפקידה לרגל אחרי הפעולות שאנו מבצעים במחשב שלנו. כלומר לבדוק לאילו אתרים אנו גולשים? כמה זמן אנחנו מבלים בכל אתר שכזה? אילו תוכנות מותקנות אצלנו במחשב? באילו שעות אנו גולשים? עם מי אנחנו מתכתבים בדוא"ל (מיילים)? ועוד מגוון נתונים שונים ומשונים.
הסיבה המרכזית להתקנת רוגלה או תוכנת ריגול על המחשב שלנו מצד חברות שכאלה היא ללמוד דפוסי התנהגות בעיקר וליצור מיקוד בפרסומות.
למשל:
אם מותקנת אצלנו רוגלה, והנתונים שאותה רוגלה אוספת ושולחת לחברה הם שאנחנו גולשים באתרי לימודים בעיקר, בפעם הבאה שתוצג לנו פרסומת ולא משנה באיזה אתר נהיה, הפרסומת תציג משהו מתחום הלימודים או תחום החינוך, לדוגמא אם אנחנו מתעניינים במתמטיקה וגולשים באתרי מתמטיקה הפרסומת הבאה שנראה באתרים שנגלוש בהם תהיה בתחום לימודי המתמטיקה.
ישנה כמות אדירה של נתונים רוגלה יכולה לעקוב אחריהם והם שווים לא מעט כסף עבור חברות שכאלה.
מיקוד פרסומות נקרא בשפה מקצועית טרגטינג -Targeting ואיסוף החומר נקרא דאטה וורהאוסינג – Data warehousing כלומר מחסני מידע, זה הוא מידע שנראה חסר תועלת לחלוטין (לימ אכפת לאן אני גולש במחשב שלי?), אולם ישנן חברות שמוציאות ומזקקות את המידע הזה ויכולות לדעת טווחי גילאים, תחומי עניין, תחביבים ועוד כהנה וכהנה.
סוסים טרויאנים
עוד "מחלה" המגיעה עם לא מעט תוכנות חינם כיום והוא בעצם תוכנה עצמאית שרצה על המחשב שלנו ומחכה לפקודה. ישנם מקרים שהסוס הטרויאני מקבל פקודת אתחול ראשונית וכבר מתחיל לבצע פעולה, אולם ההבדל המהותי בין סוס טרויאני לרוגלה (יש הטוענים כי סוס טרויאני הוא סוג של רוגלה – שזה נכון בבסיסו) הוא שסוס טרויאני יכול לקבל פיקוד חיצוני.
בעוד שרוגלה אוספת מידע ושולחת אותו החוצה, הסוס הטרויאני מסוגל לבצע מגוון רחב של פעולות על המחשב שלנו, כמו למשל להציג פרסומות "קופצות" או במונח המקצועי POPUP להתקין תוכנות רוגלה אחרות או סוסים טרויאני אחרים וכיוב'.
הסוסים הטרויאני מגיעים עם בסיס מסויים כאשר ישנן "מוטציות" כלומר וריאנטים או שינויים לאותו סוס טרויאני. רב תוכנות האנטי וירוס יודעות לטפל ברב הסוסים הטרויאנים אולם יחד עם זאת יש לשים לב למה אתם מתקינים על המחשב שלכם.
שני סוגי התוכנה המוזכרים לעיל מגיעים עם לא מעט תוכנות (למעשה סרגל הכלים של גוגל הוא סוג של רוגלה – אבל חיובית 🙂 ), חשבו לשים לב במהלך התקנת תוכנה חדשה, מה מסומן בהתקנה, במקרים רבים מסומן V במקומות בהם כתוב (באנגלית בעיקר) “התקן לי את התוכנה ….” חשוב להסיר סימנוים שכאלה ולא לאפשר התקנה של שום תוכנה מעבר לזו שהתכוונתם להתקין – גם במחיר (וישנם מקרים כאלה) של אי יכולת להתקין את התוכנה המקורית שהתכוונתם להתקין.
חשוב לא פחות לדאוג לתוכנת אנטי וירוס מעודכנת וטובה שבודקת כל פעולת התקנה על המחשב.
כתוב תגובה